Skip to main content

Kunst maken en les geven

500 woorden - leestijd 5 minuten -Download

Kunst maken en les geven beide inspirerend!

Deze foto's zijn werken gemaakt door mijn cursisten in de jaartraining kunst.

Steeds vaker merk ik dat ik naast zelf kunst maken, les geven steeds leuker vind en er steeds meer voldoening uit haal. Ik geef nu voor het 4e jaar de kunstjaartraining en begeleid mensen in hun kunstzinnige proces en help ze verder met het proces van tekenen en schilderen en blokkades overwinnen. Dan merk ik dat resultaat wel degelijk meetelt, ik geloof niet zo in de benadering die sommige leraren hebben dat alles goed is wat er gemaakt wordt dat het alleen om het proces gaat. Ik denk dat het zeker over het proces gaat maar dat als men in flow komt en door blokkades heen breekt er vanzelf goede werken omhoog komen!

Wat zijn dat dan? Goede werken? Ik denk dat goede werken een bepaalde authenticiteit, urgentie, speelsheid, openheid en ook schilderkunstige kwaliteiten bezitten. Schilderkunstige kwaliteiten zijn ook gewoon goed gebruik van kleur en licht en donker en diepte en goede compositie, als die aspecten er zijn is er altijd ruimte voor het innerlijke gevoel van de kunstenaar. Dat komt vanzelf omhoog!

Wat ik merk is dat mijn cursisten vaak een werk nog een keer maken of wel drie keer, dat zorgt voor een verdieping, dat oefenen zorgt uiteindelijk voor goed kunst. Ik merk dat ik net zo blij wordt van goede werken van de cursisten als van mijn eigen werk. Mijn kunstzinnige proces breidt zich uit, en ik voel steeds dieper dat kunst MOET! Kunst is is GOED, en we hebben het nodig in onze samenleving!
Jaartraining kunst

Auteur Lars Weller

Lars Weller is Kunstenaar en kunstdocent en geeft workshops en jaartrainingen bij Soul Insitute

Deel dit artikel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!