Skip to main content

De kunst van het portret tekenen

Een blog over alle facetten van het getekende portret

Alle vele eeuwen kennen we het getekende portret, en vanaf de renaissance werden er steeds meer realistische portretten getekend met potlood, houtskool en krijt. Denk aan de mooie Italiaanse studies van Leonardo Davinci en Michelangelo. In de eeuwen daarna zien we in de kunsten het portret altijd terugkomen. Ook in onze huidige tijd is er nog steeds veel belangstelling voor het getekende portret! 

als je een realistisch portret wilt tekenen dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst is de juiste verhouding en de anatomisch vorm belangrijk, en daarnaast het gebruik van schaduwen. als we kijken naar de illustratie hieronder dan zie je 2 studies van hetzelfde gezicht. Een studie laat de anatomische vorm zien van de schedel terwijl de andere studie meer de uitgewerkte vorm laat zien. Maar wat je hier duidelijk ziet is dat die vorm dus heel belangrijk is. 

Het portret hieronder heb ik zelf getekend. Het is portret van de schrijver william S. Burroughs. De facetten van de antomie zijn ook hier aanwezig, maar wat ook belangrijk kan zijn in het portret is de oogopslag. De oogopslag is het weergeven van levendigheid en menselijke emotie. Als dit element ook aanwezig is, maak je portretten die mensen meer aanspreken. 

William S. Burroughs potlood HB op papier

Groei door oefening

De beste manier om echt goed te worden in het portret tekenen is heel veel oefenen en doelgericht werken. Ik geef dit jaar weer een workshop portret tekenen, in deze workshop leg ik de belangrijkste facetten uit en laat je daarmee oefenen. De krijgt een reader mee naar huis waarin de technieken verder uitgelegd worden. Dit soort workshops helpen je in je groeiproces!

De Zen van tekenen

De zelfportretten van Lucian Freud

Deel dit artikel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!