Skip to main content

About Us

De Zen van tekenen zaterdag 4 december 2021

De Zen van tekenen is een workshop waarin je leert om meditatief te tekenen. Je leert hoe je vanuit verstilling en waarneming kan tekenen. Je ervaart rust en concentratie in het tekenen,  je leert o.a hoe je beter kan kijken en hoe je zonder blokkades kan tekenen.

Wat ga je leren in deze workshop?

De essentie van tekenen is goed leren kijken en concentratie vergroten. Dit zijn ook belangrijke pijlers in Zen-Boeddhisme, leren kijken is leren om leeg te worden, en vanuit die leegte te gaan kijken. Vaak kijken we zowel met onze gedachten als met onze ogen. Door Zen oefeningen te doen leer je om te gaan kijken met je ogen. Als je zo gaat tekenen kom je in een meditatieve houding, en die rust is niet alleen erg aangenaam maar zorgt ook dat je concentratie groter wordt. Ook in het dagelijkse leven ga je daarvan de positieve gevolgen ervaren. Je bent meer in het nu, je ervaart meer rust, en je bent dus minder gestresst. Je leert om te tekenen vanuit de verstilling, we gaan eerst wat meditatieve oefeningen doen en dan tekenen.

Zen en Mindfulness

Zen-Boeddhisme vindt zijn oorsprong in India, de monnik Bodhidarma ging met de oude Indische wijsheid naar China. In China ontstond het CHan-Boeddhisme wat later in Japan Zen werd genoemd. De essentie van deze vorm van boeddhisme is: verlichting bereiken door je eigen originele natuur te zien, zonder belemmering door de gedachtes van onze denkgeest. Zen gaat over helderheid en concentratie in het nu, krachtig aanwezig zijn vanuit rust.

Mindfulness:

Mindfulness is helemaal aanwezig zijn in de ervaring die er nu is. Het gaat over opmerkzaamheid en aandachtigheid voor iets wat er is. Een bekende oefening is de oefening met de rozijn: je gaat een rozijn helemaal aandachtig voelen in je hand en je gaat de rozijn bekijken en ruiken met al je zintuigen voordat je hem uiteindelijk opeet. Het mindfulness onderdeel binnen de workshop gaat over helemaal aandachtig zijn met je tekening: je voelt je potlood, het papier, je kijkt naar wat je gaat tekenen, je blijft aandachtig in het nu.

Je kan allerlei verschillende onderwerpen tekenen, het kan zijn dat je de abstracte vormen gaat onderzoeken of juist een figuratief object, zoals de vaas hierboven. In de essentie van Zen maakt dat niet uit, verschillende stijlen en onderwerpen kan je met dezelfde aandachtigheid beoefenen. Wat belangrijk is tijdens het tekenen, is dat je met de juiste aandacht tekent. Je voelt het potlood of houtskool op het papier, je neemt waar hoe je hand de bewegingen maakt. Zo merk dat je tot rust komt, de onrustige gedachtes worden minder en je voelt je fijner in die rust.

Authentic Tradition

Docent Lars Weller

Lars Weller is kunstenaar en kunstdocent en heeft een achtergrond van Oosterse spiritualiteit zoals Zen, Aikido en Yoga en Mindfulness

Waar is de workshop?

De workshop is in gebouw 9 op het terrein van de Isabella-kazerne, het tomtom adres is: Reutsedijk 9, Vught. Als je het terrein oprijdt is het het eerste gebouw aan je rechterzijde, aan de linkerkant is een grote parkeerplaats.

Wanneer en investering

De workshop is op zaterdag 4 december 2021, we starten om 10.00 en werken tot 16.00. Alle materialen, koffie en thee en een heerlijke lunch zijn inbegrepen in de prijs. De investering is: 95,- euro 

Je kan je hieronder inschrijven voor de workshop

Workshop: De Zen van tekenen

Cursus informatie

Startdatum 04-12-2021
Einddatum 04-12-2021
Max. deelnemers Onbeperkt
Sluitingsdatum 04-12-2021
Locatie Atelier Isabella

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Deel dit artikel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!